در زیر مقاله ای در رابطه با عوامل موثر در تغییر ضخامت و خوردگی در خاک نسوز کوره القایی را مشاهده می کنید با در نظر گرفتن موارد زیر بازدهی کوره خود را بالاتر برده و در ضمینه نگهداری آن اطلاعات مناسبی دریافت خواهید کرد .
خاک نسوز کوره القایی:
جداره های نسوز و دیرگداز میتوانند بصورت بوته های پیش ساخته و یا جرمهای کوبیدنی باشند که جرم های کوبیدنی کاربرد بیشتری در صنعت فولادسازی دارند. این جرمهای کوبیدنی که به آنها خاک نسوز کوره القایی نیز گفته می شود متناسب با ظرفیت کوره ودرجه حرارت کوره و نوع مذاب کوره انتخاب میشوند .
خاک نسوز کوره القایی بطور کل بایستی دارای مشخصات زیر باشند :
- براحتی قابل نصب باشند
- پس از کوبیدن از دانسیته بالا و یکنواختی بر خوردار باشند
- حداقل جدایش در دانه بندی ولایه لایه شدن پس از کوبیدن را دارا باشند
- از زمان زینتر پایینی برخوردار باشند
- فوق گداز بالا احتیاج نداشته باشد
- مقاومت در دمای بالا داشته باشد
- حداقل تغییرات ابعادی در اثر انقباض وانبساط راداشته باشد
- در مقابل عوامل خورنده مذاب وسرباره مقاومت مطلوب داشته باشد
- هدایت حرارتی پایینی داشته باشد
- در مقابل نیروهای مکانیکی ناشی از شار قراضه وعملیات سرباره گیری وتخلیه مذاب مقاومت داشته باشد
- قابلیت تخریب خوبی باشد باشد.
در زیر انواع خوردگی خاک های نسوز را شرح می دهیم:
-
خوردگی ناشی از دانه بندی :
بهتر است قبل از خاک کوبی،خاک نسوز کوره القایی داخل یک سینی ریخته وکاملا مخلوط گردند .افزایش زمان کوبیدن با ویبراتور از دیگر علل جدایش دانه بندی سیلیس خاک است. جدایش باعث میشود که درقسمت دانه های درشتر، کاهش تراکم ومقاومت جداره و همچنین نفوذ ذوب در قسمتهای با دانه ریزتر و پایین تر بودن استحکام و کاهش نقطه زینتر بدلیل غنی شدن از اسید بوریک را بوجود آورد.
-
خوردگی در اثر نفوذ مذاب :
گاهی نفوذ مذاب به داخل ترکها باعث بوجود آمدن خوردگی میشود.عدم اجرای صحیح عملیات خاک کوبی ومطلوب نبودن دانه بندی وجدایش دانه بندی وپایین بودن میزان اسید بوریک وپایین بودن درجه حرارت مذاب هنگام زینتر ودر نتیجه پخت جداره بدرستی صورت نگرفته واستحکام پایین بوده است .
-
خوردگی در اثر بالا بودن درجه حرارت :
الف- چنانچه درجه حرارت از حد معینی (C○ ۱۴۶۰ ) تجاوز نماید کربن موجود در مذاب سبب احیای سیلیس جداره شده و موجب خوردگی جداره میگردد.
ب) دلیل دیگر آن تشکیل وافزایش میزان سرباره است که باعث خوردگی جداره میگردد.
-
اشکال رسوب کردن :
گاهی اوقات پس ازتخریب خاک نسوز کوره القایی مشاهده میشود که در بعضی مناطق خاک نسوز بخصوص درنزدیکی آزبست به رنگ سیاه یا خاکستری در آمده است این موضوع ناشی از۲ عامل است اول آنکه رسوب کربن میتواند ناشی از تجزیه گاز اکسید کربن نفوذ یافته از جداره به سمت کویل باشد که جدا شدن کربن و رسوب آن بر روی دانه های جداره باعث تغییر رنگ خاک نسوز جداره میشود.
دوم آنکه نا مناسب بودن وتجزیه مواد تشکیل دهنده آزبست میتواند باعث رسوب کربن بر روی جداره نسوز شده وسبب تغییر رنگ آن شود.
-
خوردگی ناشی از ناخالصی خاک نسوز کوره القایی:
وجود اجسام ناخالص در خاک در حال کوبیدن ویا برخورد نوک کوبه با آزبست جداره وکنده شدن آن ومخلوط شدن با جرم کوبیدنی همگی باعث نفوذ ذوب وکاهش عمر جداره میگردد.
-
ضخیم شدن جداره :
چسبیدن سرباره به جداره و ضخیم شدن جداره که باعث کاهش ظرفیت کوره وراندمان ذوب دهی میگردد . استفاده از برگشتی ماسه دار(O3 AL2 ) از منیزیت و (SIO2) از ماسه ریخته گری واستفاده از قراضه های پر سیلیسیم وتشکیل مولیت ( ۳AL2O3.2SIO2 ) در داخل مذاب واین در حالتی است که آلومینای قابل توجهی در مذاب وجود داشته باشد که ناشی از استفاده قراضه با آلومینیم بالاست . اکسید آهن نیز یکی از دلایل بوجود آورنده سرباره چسبنده است (استفاده از براده ها وتراشه های اکسیده شده ).
-
خوردگی سرباره ای :
سرباره های بازی سبب خوردگی جداره اسیدی می گردند سرباره های بازی حاوی کاربید کلسیم وآهک واکسید آهن واکسید منگنز میباشد .
-
-
خوردگی ناشی از مواد مذاب :
-
تعدادی از عناصر آلیازی در اثر فعل وانفعالات با جداره اسیدی باعث خوردگی جداره میگردند از آن دسته از عناصر سرب کرم منگنز وتیتانیم را میتوان نام برد .
-
خوردگی در اثر شوک حرارتی :
گرم وسرد شدن های متوالی وسریع باعث ایجاد ترک در خاک نسوز کوره القایی می گردد.
-
خوردگی مکانیکی :
عدم دقت در شارژ وضربه های ناشی از این عملیات سبب کنده شدن جداره وته کوره می گردد.
روشهای اندازه گیری فرسایش و خوردگی:
بررسی چشمی، اندازه گیری فیزیکی، اندازه گیری الکتریکی، استفاده از ترمو کوپل و اندازه گیری درجه حرارت آب کویل.
در این مقاله زیر میتوانید با انواع نسوز های جداره کوره های القایی آشنا شوید .