استفاده ازجداره بتنی آماده در کوره های القایی
در جداره نسوز کوره های القایی می توان از بتن های آماده آلومینایی یا مگنزیتی نیز استفاده نمود. اما استفاده از این نوع بتن ها شرایط خاصی دارا می باشد . که در زیر به تشریح نحوه استفاده از بتن در کوره القایی و جداره بتنی می پردازیم:
انتخاب نوع بتن :
بتن های مگنزیتی در شرایط بازی نیز مقاوم می باشند یعنی اگر ماهیت ذوب مورد استفاده بازی باشد فقط از بتن های مگنزیتی جهت جداره کوره می توان استفاده نمود. اما اگر ماهیت ذوب اسیدی باشد علاوه بر بتن های مگنزیتی می توان از بتن های آلومینایی استفاده نمود.مقدار درصد وزنی MgO در بتن های مگنزیتی می بایست بالای ۶۰ درصد باشد و ۴۰ درصد باقیمانده را دانه های منیزیت یا آلومینا یا زیرکونیا راکتیو تشکیل دهد. همچنین به طور مشابه در بتن های آلومینایی مقدار Al2O3 نیز باید بالای ۶۰ درصد باشد و ۴۰ درصد باقیمانده را دانه های آلومینا، منیزیت یا زیرکونیای راکتیو باشد.
استفاده از بتن در جداره کوره های القایی مشکل مهمی را به همراه دارد که این مشکل شوک پذیری بسیار بالای این بتن ها می باشد. یعنی در سرد و گرم شدن کوره ممکن است در قسمت زینتر شده جداره ترک ایجاد گردد و این ترکها در کل ضخامت بتن گسترش یابند و موجب نفوذ ذوب به سمت کویل میگردد.
دراین مورد بتن های آلومینایی بهتر از بتن های مگنزیتی عمل می کنند. زیرا پس از سرد شدن و دوباره گرم شدن فاز های برگشت پذیری برای کاهش و بستن ترک را دارا می باشد اما بتن هی مگنزیتی این قابلیت برگشت پذیری را ندارند. اما برای مقابله با این مشکل می توان در پشت بلوک مگنزیتی یا آلومینایی به میزان حداقل نصف ضخامت کل قطعه، خاک نسوز زینتر نشده کوبید. تا پس از گذشت ذوب از بلوک بتنی، در خاک زینتر نشده متوقف شود و در نتیجه از آسیب رسیدن به کویل جلوگیری شود.
نحوه استفاده از بتن در جداره کوره های القایی :
پس از انتخاب نوع بتن با توجه به نوع ذوب تولیدی، آن را با درصد آب مشخص مخلوط نموده و بتن ریزی را در شابلون مورد نظر در خارج کوره انجام می دهیم. باید توجه شود که در حین بتن ریزی مرتب چنگک زده شود تا حباب های محبوس هوا خارج گردد.
سپس بعد از سفت شدن یا گیرش اولیه باند هیدرولیک روی کل مجموعه را با پلاستیک می پوشانیم تا از خروج سریع آب و ترک خوردن بتن جلوگیری شود. سپس شابلون را باز می نماییم و بلوک بتنی را در دمای ۱۱۰ درجه سانتیگراد خشک می نماییم. خشک کردن نیز باید به آرامی صورت گیرد تا از ایجاد ترک جلوگیری شود. سپس بلوک را درون کوره مورد نظر قرار می دهیم و پشت آن را تا بتن روی کویل خاک کوبی می نماییم.
بعد از انجام دادن مراحل فوق نوبت به پخت اصلی بلوک می رسد که این کار با استفاده از بلوک استارت و نیروی برق کوره انجام می شود. سیکل پخت بتن نسوز را طبق دستوالعمل کارخانه سازنده انجام می دهیم. دمای نهایی زینتر باید حد اقل ۵۰ الی ۱۰۰ درجه بالای دمای کاربردی ذوب برسد. سپس جداره بتنی کوره القایی آماده شارژ می باشد.