معادن و صنایع در هر کشوری بی شک به عنوان قلب تپنده آن کشور مورد نظر می باشد. کشور ما ایران با دارا بودن منابع معدنی فراوان و همچنین صنایع مرتبط با آنها یکی از چند کشور مهم دنیا در این عرصه می باشد.
معدن محلی می باشد که انواع فلزات و سنگ ها که از لحاظ اقتصادی با ارزش می باشند، در آنجا دپو یا مدفون شده اند.
موادی که از این کانسارها استخراج می شود، شامل فلزها، انواع سیلیس، دولومیت، کربنات کلشسیم، فلدسپار سدیک و پتاسیک و … می باشد. این مواد را نمیتوان از روش های مصنوعی یا شیمیایی در تناژ انبوه به دست آورد و صرفا می بایست از معادن مربوط برداشت گردد.
استخراج معادن به دوصورت کلی انجام می گردد:
۱. استخراج سطحی
۲. استخراج زیرزمینی
معادن تامین کننده مواد اولیه مورد نیاز بسیاری از صنایع میباشند و در خود کفایی صنعتی، ایجاد اشتغال مولد و افزایش تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه یک کشور، نقش تعیین کنندهای دارند. اساسیترین محور در بخش معدن، سرمایه گذاری و تامین زیرساختهای مورد نیاز تولید است که از ضرورتهای افزایش تولید ملی نیز بشمار می رود. لذا توسعه فعالیت های اکتشافی در فعالیتهای معدنی بعنوان یک امر اجتناب ناپذیراست.
امروزه یکی از مهمترین فرصتهای موجود در کشورمان ، توجه و برنامه ریزی در بخش معادن و پتانسیل های موجود در داخل است.
یکی از مهمترین و اساسی ترین پایه های اقتصاد هر کشور را منابع معدنی آن کشور تشکیل میدهند. نقش معادن در رشد اقتصادی بسیار جدی و راهبردی است و بهره برداری از معادن کشور یک ضرورت انکارناپذیر در توسعه اقتصادی محسوب می شود.
باید به این نکته اشاره کرد که سهم معدن در اقتصاد ایران بطور غیر مستقیم بسیار بیشتر از تجارت و حتی صنعت است. بطوریکه حجم عظیم اقدامات معدنی سبب رونق حمل و نقل و ترانزیت میشود، و از طرف دیگر اشتغال در معادن پایدارتر و با توجه به پراکندگی آن در سراسر کشور، رشد اشتغال در مناطق محروم را نیز فراهم میسازد.
نکته مهم، تاثیر معدن بر صنعت است، اگر صنعت فولاد و چدن، سیمان، صنعت سنگ، صنایع کاشی و سرامیک، صنایع نسوز و نظایر آن در کشور، سود آورند به دلیل وجود فعالیتهای متعدد معادن در ایران به عنوان تامین کننده اصلی ماده اولیه آن است.در غیر این صورت صنایع معدنی پا نمیگرفت. در روی دیگر سکه این صنایع معدنی قدرتمند هستند که باعث ایجاد ارزش افزوده در بخش معدن می شود. بنابراین، معدن پتانسیل و ارزش افزوده آشکار و نهانی دارد که نباید از آن چشم پوشی کرد.
بهره برداری وکشف معادن و استخراج فلزات و سنگ های معدنی از دوران باستان تا کنون شکل گرفته است و در مورد برخی فلزات مانند مس، باستان شناسان معتقدند که اولین بار در ایران شناخته و مورد استفاده قرار گرفته است. نمونه هایی ازسنگ معدن یافت شده در ایران حدود ۶۰۰۰ سال قدمت دارند.
سرزمین ما ایران به لحاظ داشتن پوسته ای ناهمگن وتاثیر حوادث مختلف زمین شناسی در شکل گیری آن، از نظر مواد معدنی، سرشار است چرا که تقریبا از تمامی مواد معدنی دنیا برخوردار است.
اکتشافات در ایران به روش رسمی و علمی از سال ۱۳۱۸ هجری شمسی اجرا شده و در آن سال در اداره ى کل معادن وقت یک واحد زمینشناسى و اکتشافى دایر شد. در سال ۱۳۷۵ هجری شمسی در سطح کشور ۱٫۲۵۷ تعاونى معدن به ثبت رسیده بود که از میان آنها ۷۳۰ واحد با سرمایه ى ۱۹٫۹۵۷ میلیون ریال فعال بودند.
معادن سیلیس در همدان از دیرباز جز غنی ترین معادن جهان به شمار می رود و خلوص سیلیس در برخی رگه های آن به ۸/۹۹ درصد می رسد. پیشینه ما نیز با سابقه ۵۰ ساله در برداشت سیلیس از معادن الوند همدان و فرآوری آنها تا به امروز، می باشد. در کنار سیلیس معدن دولومیت، فلدسپات و کربنات کلسیم نیز در دسترس می باشد.